Verslaving als geschenk » Blog Archive » ‘gezond willen leven en de uitvoering……’

‘gezond willen leven en de uitvoering……’

Posted by Dees on januari 26, 2010
Geen rubriek

Verslag Zelfhelpgroep Buitenveldert op 25.1.2010, A.J.Ernststraat 112, Amsterdam.

Onderwerp: planning van ‘gezond’ leven en problemen bij de goede uitvoering daarvan.

Bij het zoeken naar een onderwerp meldt eerst:

A dat hij in de afgelopen week een gigantische terugval heeft gehad – hij voelde zich goed maar heeft ‘het’ toen toch weer geprobeerd en dat is aansluitend afschuwelijk uit de hand gelopen – per saldo viel hij in slaap met de kop op de bar van het café – ging het licht bij hem volledig uit – per ziekenauto naar het hospitaal – totaal weg – heel link – voelt als een terdege waarschuwing – zegt dat hij ‘gelukkig’ heel sterk is – maar toch….., hoe moet hij verder….(dit was niet de eerste keer)?,

waarop B aanvult met de opmerking dat hij de ervaring van A zeer goed begrijpt, want bij het begin van ‘de rit’ maak je jezelf altijd weer wijs, dat je je zult beperken tot een of twee porties, waarna het vervolgens geheel uit de hand loopt en dat hij daarom, voor zijn eigen zelfbescherming, sinds kort, heel duidelijke afspraken met zijn vrouw heeft gemaakt; dat wil zeggen: samen boodschappen doen – zijn vrouw snapt wel de verleidingen van de aanbiedingen – en als je tevoren al denkt: slechts 2 – maar dat lukt dan niet, want het worden er meer en dan ben je dus al tevoren doelbewust bezig – ‘t is misschien wel analoog met het roken – volgens Siegmont (Volkskrant) gaat ‘t vooral om ‘de reis’ er naartoe – daarom ook de afspraak met de vrouw samen de boodschappen te doen klopt ergens niet.

Na enige discussie in de groep blijkt het onderwerp uit te kristalliseren tot de vraag:
hoe je je kunt bevrijden van de zuigende zucht naar het verslavende middel zonder dat het uit de hand loopt vanwege je eigen keuze om iemand uit de buitenwereld (partner, vriend of desnoods een vertrouwde ander) erbij te betrekken om die vervolgens ook weer op het verkeerde been te zetten….?

C: aan een of twee blikjes bier heb ik nix – we drinken of nix of in een restaurant goede wijn – heb mezelf een behoorlijk streng protocol opgelegd, trouwens in overleg met vrouw en kinderen;

D: als ik voorlichting geef vraag ik nogal eens ‘wat voor plan heb je om te escapen?’ – mijn advies is in ieder geval: bel met een goede vriend en maak een afspraak; daarnaast is ook goed te vragen: ‘wat deed je de vorige keer?’ Vaak blijkt dan dat de beller toen thee heeft gezet, een video opgezet = kortom, iets ondernam om het opfucken te stoppen – of alles op een rijtje te zetten wat er allemaal is gebeurd, incl. ziekenhuisopnames – dat soort herinneringen kunnen misschien helpen – want er bestaat geen algemeen recept – en in ieder geval: houdt ‘t klein – en anderszins: niet bagatelliseren – maar stilstaan bij de keuze ‘wil ik nou echt leven of wil ik dood?’ – overleggen – actief en positief bezig zijn. Punt. Hiernaast geldt ook de vraag: ‘wat wil je de rest van je leven?’ – wil je klooien = niets ingewikkeld maken – samen boodschappen doen betekent een ander medeplichtig maken – je corrumpeert een ander – dat deed ik ook toen ik nog verslaafd was…..

E: zelf ben ik indertijd een totaal nieuwe wereld ingegaan, als ‘t ware een drempel overgestapt, toen ik in mijn verslaving was vastgelopen. Ik belandde in de kliniek en tegelijk aan tafel van de zelfhelpgroep. Ik was gefascineerd door deze nieuwe wereld en ben goed gaan luisteren. En merkte dat ik steeds meer kon onthouden. En toen ik voor mijn werk in een nachtclub terechtkwam, op een stoel, naast heerlijke jazz-muziek, mooie vrouwen en een overmaat aan flessen, glazen en cigaretten, kreeg ik tegelijk een enorme trek en ook de herinnering aan een opmerking van Guus, een AA-makker. Die Guus had eens tegen mij gezegd: ‘weet goed, waar water is kan geen drank zijn.’ Ik ben toen opgestaan en regelrecht naar mijn eigen hotel-kamer gesneld en heb mij via de kraan helemaal laten vollopen met water. Hierop bleek mijn dreigende dorst volledig verdwenen en ben ik weer naar de nachtclub terug gegaan, waar ze mijn afwezigheid eigenlijk niet hadden opgemerkt. Mijn spanning was trouwens geheel opgelost. Voor mijzelf had ik een belangrijke ontdekking gedaan.

F: dit onderwerp verbaast me iedere keer weer – ik heb ‘t de laatste tijd zeer naar m’n zin – dat helpt – was vandaag bij de reclassering – heb nog een alternatieve straf tegoed (van 20 uur) en de vraag was waar dat zou kunnen – kreeg weer te horen dat ik een veel te zwaar strafblad heb en dat daarom de enige optie is papier prikken of een week zitten – denk dan ‘doe ik zo m’n best – wat een onrecht wordt me aangedaan’ – hoe dan ook, eind maart sta ik in een oranje-pak papier te prikken – vind ik een hiaat in de maatschappij – m’n omgeving heeft me gelukkig gesteund – ‘t zou een drama zijn als ik nu door het ijs zou zakken – ben overtuigd dat m’n verleden met drank en drugsgebruik, hiermee te maken heeft.

G: voor mij als gokker ligt ‘t waarschijnlijk wat anders – ik heb toch geen drank of drugs nodig – maar toen ik gokte had ik wel dezelfde reacties – bij ontwennen reageert het lichaam heftiger – het verhaal over water werkt inderdaad zelfs voor mij als gokker – fysieke rust is zeker veel goedkoper – mijn enige manier is: tijd in mijn voordeel laten werken – bij een vriend op bezoek gaan – langzaam wordt een dag dan leefbaar – een onmachtig gevoel kan ik dan aan door een andere vervangende actie – ben steeds op zoek naar aanleidingen.

H: ik hoorde iemand zeggen: ben door mijn vrouw onder druk gezet – had veel profijt van mes op de keel door de vrouw – had zelf drempelvrees en angst voor afkicken in de Jellinek met junks in retraite – was vervolgens verbaasd hoe gecontroleerd zo’n afkickproces verloopt – ben ook verbaasd over daklozen – over het criminele pad – maar ook over snel herstel middels medicijnen – binnen een paar dagen is men genormaliseerd -dus erg meegevallen – toch heeft het wel enige tijd gekost – daarna pas kwamen de groepen en het inzicht: eenmaal verslaafd betekent een onmogelijkheid in de toekomst gecontroleerd met dat spul te kunnen (leren) omgaan = dat is een harde maar zeker ook rustgevende gedachte, dus stellig een rustgevende gedachte = die weg is bij mij gewoon doorgesneden. Ligt trouwens gelijk aan mijn ervaring met roken: was zelf binnen een week weer terug bij af – heb van ontelbaar veel mensen hetzelfde vernomen – mij heeft ‘t alleen maar voordeel gebracht – het werd makkelijker al naarmate de tijd doorloopt – er komt een moment dat je er niet meer aan denkt, zowel aan drank, maar vooral ten aanzien van cigaretten.

I: prima verhaal – is overigens wel even schrikken als je in de kliniek zit – heb ik trouwens gedaan toen de therapeut mij toesprak – hij voorspelde mij de 3 g’s: resp. gevangenis – gesticht – graf; maar stoppen met je verslaving opent weer de deur naar levensvreugd.

J: ik heb veel terugvallen gehad – veel momenten: eentje maar en dat is genoeg – maar dat moment komt telkens terug – mijn laatste was naar aanleiding van succes met werk en dat ging meteen mis – moet ik dus niet meer doen – niet meer / nooit meer – ben hier nu voor de 2e keer en het bevalt mij erg goed.

Hiermee is de ronde voltooid, waarna A de gelegenheid krijgt te reageren; hij zegt: dank voor alles – ik ga in ieder geval veel water drinken – heb veel terugvallen gehad – ben overal en nergens in slaap gevallen – achteraf drink ik veel water en juist dat kan ik dus beter omdraaien; net zoals de telefoon: dus niet achteraf, maar juist tevoren bellen = is een AA-principe: bellen met je lotgenoten – en dan die 3 g’s – ook die ken ik – heb trouwens collega’s met complicaties (nieren en alvleesklier) – ben zelf erg geschrokken – ‘weer beginnen’ valt keihard op je dak – geeft me zó’n oplazer – de weg kwijtraken – uren tevoren ermee bezig zijn – dwz nog niet begonnen maar wel ‘mind fucken’ – gelukkig maar dat ze me naar het ziekenhuis brachten en verzorgden – ik wil dit niet meer – bovendien: portemonée leeg + fiets weg – liep als een mongool door de Ferdinand Bolstraat te zoeken – blij met het terugvinden van mijn fiets daags erna – nu naar groepen – Buitenveldert – AA – afspraak huisarts – meer gesprekken – bepaalde boosheid – krijg intake-gesprekken – wat is er meer aan de hand met Ruudje – lichtelijk asperger – plakkertje – inzicht – 2 grote voeten maat 48 op de grond gezet.

A wordt bedankt voor het onderwerp, waarna een ieder gelegenheid krijgt een financieele bijdrage in de groepsklomp te deponeren, hetgeen achteraf de somma van E.18,90 blijkt te hebben opgeleverd. De avond wordt tenslotte gesloten om 21.35 uur.

Amsterdam, 26 januari 2010.

No comments yet.

Leave a comment

WP_Big_City

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.